De zwemvijver wordt steeds populairder. Vooral het ecologische aspect van een zwemvijver spreekt in tijden van klimaatmarsen veel mensen aan. Steeds meer consumenten kiezen voor een vijver in plaats van een klassiek zwembad. Droom jij ook van een zwemvijver in jouw tuin? Wij hebben alvast tips klaar staan om de zwemvijver optimaal te verlichten.
Zwembad of zwemvijver?
Het grootste verschil tussen een zwembad en een zwemvijver is het gebruik van chemische reiniging in je water. In een zwemvijver wordt gebruik gemaakt van natuurlijke filtering. Er wordt bij een zwemvijver dus ook zeker geen chloor gebruik. Er zijn verschillende soorten zwemvijvers. Je kunt kiezen voor een natuurlijke look of juist voor een strakke zwemvijver bij Wellness Zwembad.
De wanden van de zwemvijver
Het grootste struikelblok waar je mee te maken kan krijgen bij het verlichten van een zwemvijver is de bekleding van de wanden die vaak een donkere kleur hebben. Door de wanden een donkere kleur te geven, krijgt de vijver een natuurlijke look, maar hierdoor maak je het verlichten van de zwemvijver bijna onmogelijk. Verlichting is namelijk pas mogelijk wanneer er een reflectievlak is. Bij een donker bekleding gaat het licht niet weerkaatsten. Het effect van de onderwaterverlichting gaat hierdoor dus verloren. Wanneer jouw zwemvijver dus donkere wanden heeft, kun je beter voor sfeerverlichting rond de vijver kiezen. Hiervoor kan je tuinpalen of prikspots gebruiken.
Ledverlichting
Vaak wordt er voor een zwemvijver gekozen vanwege het ecologische karakter. Dan is ledverlichting de meest logische keuze. Ook verbruikt led weinig stroom wat mooi meegenomen is. Daarnaast kun je door het lage verbruik de verlichting lang aan laten. Zo blijft je zwemvijver s’avonds en s’nachts een prachtige eyecatcher.
Geef kleur aan je zwemvijver met RGB-verlichting
Als je jouw zwemvijver beplant, heb je natuurlijk al een mooie kleur rond je zwemparadijs. Deze kan je extra benadrukken met RGB-verlichting. Deze verlichting kan je namelijk van kleur veranderen. Groen licht om het groene aspect extra te benadrukken of warm geel/oranje licht om het extra gezellig te maken op warme zomeravonden.